top of page

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ? ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ?

Η λεύκανση αποτελεί επιλογή σχεδόν για όλους τους ασθενείς, αφού όμως έχουν θεραπεύσει όλες τις παθολογικές καταστάσεις που έχουν στο στόμα τους (τερηδόνες, περιοδοντικά προβλήματα κλπ). Κατά τη διάρκειά της μπορεί να παρατηρηθεί μια ευαισθησία στα δόντια, η οποία όμως είναι παροδική. Η σταθερότητα του αποτελέσματος στο χρόνο είναι καλή, ειδικά σε ασθενείς που δεν καπνίζουν και δεν καταναλώνουν πολλά ροφήματα που βάφουν τα δόντια (καφές, κόκκινο κρασί κλπ). Μετά το πέρας της συνήθως χρειάζεται μια μικρή επαναληπτική δόση περίπου μια φορά τον χρόνο. Ευνόητο είναι ότι η λεύκανση μπορεί να μεταβάλει μόνο το χρώμα των φυσικών δοντιών αλλά όχι των αποκαταστάσεων που υπάρχουν ήδη σε ένα στόμα. Έτσι, τα σφραγίσματα, οι θήκες ή οι γέφυρες που έχει κάποιος θα διατηρήσουν το ίδιο χρώμα και μετά τη λεύκανση, οπότε αν οι αποκαταστάσεις βρίσκονται σε αισθητικά ορατή περιοχή μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση μετά τη λεύκανση για να μην διαφέρει το χρώμα τους σε σύγκριση με το νέο χρώμα των δοντιών.

 

Ο συνηθέστερος τρόπος λεύκανσης που επιλέγεται για την πλειονότητα των ασθενών είναι η λεύκανση στο σπίτι. Για το σκοπό αυτό κατασκευάζονται ειδικοί εξατομικευμένοι νάρθηκες και δίνονται στον ασθενή οι λευκαντικές ουσίες, τις οποίες τοποθετεί στους νάρθηκες και στη συνέχεια τους εφαρμόζει στα δόντια κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως δύο με τρεις εβδομάδες και το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι φυσικό και με πολύ καλή σταθερότητα στο χρόνο.

 

Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ασθενών που είτε εξαρχής επιθυμούν ένα πιο έντονο αποτέλεσμα, είτε παρατηρηθεί αντοχή στη συνήθη μέθοδο με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στη μεταβολή του χρώματος των δοντιών, τότε συνδυαστικά συνήθως με τη λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται και λεύκανση στο ιατρείο. Στη δεύτερη αυτή μέθοδο τα αποτελέσματα γίνονται πιο άμεσα ορατά και συνήθως η μεταβολή του χρώματος είναι εντονότερη. Προκαλείται μεγαλύτερη ευαισθησία όμως στα δόντια και το αρχικά πιο έντονο αποτέλεσμα τείνει να φθίνει ταχύτερα με την πάροδο του χρόνου.

 

Τέλος, σε δόντια ενδοδοντικά θεραπευμένα (απονευρωμένα) που εμφανίζουν δυσχρωμία υπάρχει και η δυνατότητα εσωτερικής λεύκανσης, η οποία πραγματοποιείται και πάλι στο ιατρείο με πολύ καλά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

 

Όταν η λεύκανση πραγματοποιείται σωστά και κάτω από την επίβλεψη ενός έμπειρου οδοντιάτρου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πρόκλησης μη αναστρέψιμης βλάβης στα δόντια ή στα ούλα.

bottom of page