top of page

ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ? ΒΟΗΘΑΕΙ ΕΑΝ ΠΑΡΩ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ?

Τα στοματικά διαλύματα που προορίζονται για καθημερινή χρήση περιλαμβάνουν αντισηπτικές ουσίες άλλοτε άλλης αντιμικροβιακής δράσης. Για να μπορέσουν να δράσουν, ωστόσο, θα πρέπει τα μικρόβια που έχουν αποικίσει τα οδοντικές επιφάνειες να έχουν πρώτα διαταραχθεί πολύ καλά μηχανικά, αρχικά από τον οδοντίατρο με την θεραπεία και στη συνέχεια σε καθημερινή βάση με την οδοντόβουρτσα και τα μεσοδόντια μέσα καθαρισμού από τον ασθενή στο σπίτι. Άπαξ και τα μικρόβια έχουν προλάβει να οργανωθούν καλά και να παλιώσουν επάνω στις οδοντικές επιφάνειες, λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής, κανένας αντιμκροβιακός παράγοντας δεν μπορεί να διαπεράσει την κοινότητά τους και να σκοτώσει τα μικρόβια. Έτσι, τα διαλύματα δρουν συνεργικά μόνο μετά από πολύ καλό και τακτικό βούρτσισμα, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί ήδη σε περιοδοντική θεραπεία και δεν παραλείπουν ποτέ τη στοματική υγιεινή. Σε αυτούς τους ασθενείς, όμως, δεδομένου ότι καθαρίζουν τα δόντια τους ήδη πολύ καλά, η όποια επιπλέον δράση δεν είναι σημαντική. Αντίθετα, ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ή/και είναι αμελείς με τη στοματική υγιεινή δεν μπορούν ούτε αυτοί να επωφεληθούν από τη δράση των διαλυμάτων, καθώς οι αντισηπτικές ουσίες χάνουν την ενεργότητά τους όταν έρχονται αντιμέτωπες με παλαιωμένα και καλά οργανωμένα μικρόβια. 

 

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την αντιβίωση. Καμία αντιβίωση δεν μπορεί να δράσει σε έδαφος ήδη υπάρχουσας φλεγμονής, εάν οι κοινότητες των παλιών και οργανωμένων μικροβίων δεν διαλυθούν πρώτα μηχανικά, με τα εργαλεία του οδοντιάτρου αρχικά, και στη συνέχεια από τα μέσα στοματικής υγιεινής από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι. 

 

Υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως μετά από χειρουργικές παρεμβάσεις ή κατά την θεραπεία σπάνιων και επιθετικών μορφών περιοδοντίτιδας, που ο θεράπων ενδέχεται να συστήσει στον ασθενή την χρήση κάποιου αντιμικροβιακού παράγοντα ή κάποιου αντισηπτικού διαλύματος, για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων τέτοια θεραπευτικά σχήματα δεν είναι αναγκαία και ούτε προσφέρουν κάποιο επιπρόσθετο όφελος. Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος που θα καθορίσει την ανάγκη χρήσης συμπληρωματικών μέσων κατά την διάρκεια της περιοδοντικής θεραπείας είναι ο περιοδοντολογός.

bottom of page