top of page

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΝΘΕΤΗ ΟΛΙΚΗ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ ΣΕ ΔΟΝΤΙΑ Η ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ?

Επένθετη ολική οδοντοστοιχία είναι μια ολική οδοντοστοιχία που στηρίζεται είτε σε ρίζες φυσικών δοντιών είτε συνηθέστερα σε εμφυτεύματα. Αποτελεί τη λύση εκλογής σε ολική νωδότητα κάτω γνάθου, καθώς η συγκράτηση στις ολικές οδοντοστοιχίες της κάτω γνάθου είναι συνήθως ιδιαίτερα μειωμένη, προκαλώντας σημαντική έκπτωση στη μασητική λειτουργία αλλά και την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή των ασθενών.

 

Σε περίπτωση που οι ρίζες έστω δύο δοντιών είναι γερές και είναι ικανές να υποστηρίξουν μια ολική οδοντοστοιχία τότε αυτές μπορούν να διατηρηθούν και αφού γίνει ενδοδοντική θεραπεία τοποθετούνται μέσα στις ρίζες αυτές κάποιοι ειδικοί μηχανισμοί πάνω στους οποίους κουμπώνει η οδοντοστοιχία, αυξάνοντας έτσι τη συγράτησή της. Η επένθετη οδοντοστοιχία επί δοντιών είναι συνήθως μια προσωρινή λύση που προσφέρει μια πιο ομαλή μετάβαση του ασθενούς στην απλή ολική οδοντοστοιχία. Αυτό συμβαίνει γιατί στις ρίζες των δοντιών εμφανίζονται συχνά επιπλοκές, όπως υποτροπή της περιοδοντίτιδας, επανατερηδονισμός ή κάταγμα, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα την απώλειά τους.

 

Μια πιο μόνιμη λύση αποτελεί η τοποθέτηση δύο εμφυτευμάτων στην κάτω γνάθο, πάνω στα οποία έρχεται και κουμπώνει η ολική οδονστοιχία. Η λύση αυτή έχει περίπου το διπλάσιο κόστος από την πρώτη, αλλά εφόσον ο ασθενής είναι συνεπής με τη σωστή υγιεινή των εμφυτευμάτων, αποτελεί μια λύση με πολύ καλή σταθερότητα σε βάθος χρόνου, και ως εκ τούτου αυτή είναι και η λύση επιλογής σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών με ολική νωδότητα κάτω γνάθου σήμερα, εκτός και αν υπάρχει κάποια σοβαρή νόσος στο ιατρικό ιστορικού του ασθενούς που αποτελεί πλήρη αντένδειξη για τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

bottom of page